KIEWNARSKA Elżbieta
KUCHNIA POWOJENNA.
PRZEPISY SMACZNEGO I TANIEGO PRZYRZĄDZANIA
Wydanie drugie, poprawione
Warszawa 1928, nakład Gebethnera i Wolffa, str. 134, format 14x20 cm
Oryginał drugiego wydania z 1929 r. z 329 przepisami kuchni powojennej. Autorkę, jak sama pisze, skłoniła do wydania niniejszej książki ""drożyzna produktów po wojnie, brak wielu artykułów, małe, w porównaniu z zarobkami robotników, zarobki inteligencji. Młode, ba nieraz i starsze gosposie muszą się często odwoływać do książki kucharskiej ? a książki wszystkie pisane i wydane przed wojną, w czasach wielkiej obfitości i taniości produktów, dają potrawy bardzo smaczne wprawdzie, lecz zupełnie niedostępne ze względu na ilości potrzebnych do ich wykonania produktów i, co zatem idzie, koszt ich przyrządzenia. Nie będzie to uniwersytet dla tych pań, które się na kuchni już znają, lecz zwykła szkoła powszechna dla młodych, niedoświadczonych gospodyń, dająca te wiadomości, jakie każda kucharka posiadać powinna".
TWARDA OPRAWA WYDAWNICZA PÓŁPŁÓCIENNA
Stan DB/ okładki podniszczone, wyklejki przybrudzone, podklejone w grzbiecie, przybrudzenia, ubytek narożnika tylnej okładki